søndag 29. mai 2011

den som sover..

synder ikke, heter det....her ligger Willy helt utslitt etter en lang natt ute, god og mett etter rekefesten i morges! :)
Ha en god og fredelig søndag, alle sammen!

lørdag 28. mai 2011

loppemarked!!!

Endelig kan jeg blogge igjen! De siste dagene har bloggen lagt nede fordi innstillingen "forbli innlogget" har gjort så jeg ikke kunne hverken logge på eller av....snille Mannen fikset det for meg, takk skal du ha!! :D
I dag har vi da altså vært på loppemarked. Og nå lurer du sikkert på hvorfor det er bilde av et dekket bord her, men saken er at jeg dekket bordet med loppefunnene mine. Eller i allefall en del av dem. :)
Skal begynne med de små Norgesglassene. Som du sikkert forstår, har jeg en lidenskap for Norgesglass. For en stund siden fant jeg en hel del store, og fikk noen også (ganske mange) av snille svigermor og hennes mor.
Men det var store glass. Og siden har jeg vært på jakt etter små. Som jeg kan ha til syltetøy, vaser, lyslykter, bestikkkopp, oppbevaring av nøtter, godteri og altmulig rart!! Og idag fant jeg 10 stykker!!! *LYKKE*
Jeg fant også denne superfine bollen i teak, som er kjempefin til frukt, eller brød, eller til og med salat! :)
Zink er et annet materiale som jeg er veldig glad i, og nå er det jo i vinden igjen. Disse to fatene/bollene fikk jeg fatt i uten helt å vite hva jeg skulle bruke dem til.....helt til vi skulle spise reker! De er jo perfekt å oppbevare og skrelle reker i!! Store nok til at mange kan grave dypt samtidig...;)
Denne knuten ble bare med fordi den var fin....den skal nok flytte ut til utekjøkkenet, bare henge der og se pen ut....Zinkfatene, teak-bollen, knuten og et glass med lokk+ en fullt fungerende (i perfekt stand faktisk) 10-girs damesykkel fikk jeg for den nette sum av 100 kroner!! :)
De ti små Norgesglassene kostet 20 kroner stykk (litt stivt, men må man så må man!) og denne fantastisk fine vasen fikk jeg for 20, så vasen var jo et kupp! De ble kjøpt på en gjenbruksbutikk, drevet av Misjonsforbundet (eller noe sånt). Den butikken er alltid kjekk å gå innom, de har alltid noe kjekt på lur! :)
Tusen takk til Mannen Kenneth Hjelle for flotte bilder som han motvillig tok men sulten rev og slet i ham!! ;)

tirsdag 24. mai 2011

det spirer og gror...

i min lille kjøkkenhage! Riktignok inne, enda.....jeg flytter de ut på varme dager, men dagevis av regn og nattetemp ned i 4 grader, så tror jeg de klarer seg best inne.
Tomatene ser ut til å like seg i vinduskarmen. De drikke vann fra fatet de står på, og jeg har begynt med en liten støttepinne de kan vokse etter. Dette er jo frø fra en "barnepose" fordi jeg, som ikke liker tomat noe særlig, aldri har dyrket det før. På posen "lovte" de gode resultater! :)
Jamie Oliver-urtene tar seg fint også. Den ene basilikumen (jeg delte den) er kjempestor, og kan nok høstes fra allerede. Men de tre andre har jeg hatt litt trøbbel med. De har til tider hatt mye mugg på jorden, selv om jeg har vannet nedifra. Har nå latt de stå uten vann en stund, og det ser ut til å minske noe....Noen som vet råd?

Dette er bladpersillen. Etter at jeg plantet den om trodde jeg jeg skulle miste den, men den har klart seg.

Innimellom kan en skimte muggen....antar at det er for mye vann, for vi har ikke særlig fuktig luft her inne....heller tørr! :)


Gressløken er litt spinkel syns jeg, men det tar seg vel med litt tålmodighet...;)

Den har også litt mugg, men ikke like mye.
De strekker seg i allefall mot lyset, alle sammen. Det er så fint syns jeg! :)

Her står timian, rosmarin og litt annen gressløk og koser seg. De står på golvet fremfor terassevinduet, så de skal få nok lys og litt akklimatisering, når vi lufter og går inn og ut av døren. Timianen dufter som en hel pizzarestaurant allerede, og Rosmarinen kommer sakte sakte den også. Den vet jeg bruker lang tid, så den er lettere å være tålmodig med....:)
Her ser dere koriander og mynte fra fugleperspektiv. De står også foran døren til terassen. Korianderen er veldig tørst, så den bruker jeg å vanne nesten hver dag. Mynte er jo egentlig ikke så anvendelig i mat, men det er en fin "gå-bort-gave" til en Mojiito-elsker jeg kjenner! :D
Til slutt viser jeg solsikkene! De er jeg ganske stolt av. Plantet fra økologiske frø som vanligvis skal i brøddeigen, og de trives som bare det! Ikke alle 27 har kommet opp, men det er greit. Det var endel av tanken med å plante så mange. Nå står de ute i ur og skur, og skal snart plantes om til større potter, en og en.

Tanken er å sette ut alle urtene i begynnelsen av juni. Men jeg avventer vær og temperatur litt. Er usikker på om jeg skal sette de rett i jorda eller la de stå i potter så jeg kan ta de inn om det blir for kaldt.... Hva syns/tror dere?
Staudene i blomsterkassen har hatt en tøff uke, med mye vind og regn, men de ser ut til å trives likevel....og nå er det ikke lenge til Kaprifolen spretter ut i blomster, knoppene er ganske store nå. Kan nesten ikke vente, den duften er utrolig!! :)
Siden regnet trommer på ruta og Store Prinsessa er syk, så blir det innekos+litt husarbeid idag. Ha en fin dag, dere også! :)

søndag 22. mai 2011

nye farger...

Jeg og Mannen ble så forelska i dette fine bildet av loppe-funnene mine....Vi ble overrasket over hvor bra den grå veggen er å fotografere mot, og dette stillebenet passet perfekt.
Mannen lekte seg litt med Lightroom, og fikk frem flere flotte versjoner av bildet, men valget falt til slutt på det dere ser ovenfor på "headeren" om det skrives sånn....:)
Her får dere noen flere varianter:
Denne likte jeg kjempegodt også....
...og denne.....:)
denne versjonen er også tøff, men syns den mister noe av kontrasten mellom søtt rosa og røft grått, som etter min mening er det beste med hele bildet.
Vel vel, ny lay-out ble det i alle fall, etter mye knot med pixelstørrelsen, kom bildet rett på malen også. Ikke alltid det er positivt med mange pixler, altså! :) Tusen takk, Mannen min for hjelpen, selv om jeg kanskje ble litt vel irritert innimellom....:D
Jeg er i allefall kjempefornøyd, hva syns dere? :) God søndag til alle sammen!

lørdag 21. mai 2011

Eplekake-oppskrift...

kommer her.....Men må først forklare bildene litt. Jeg bakte nemlig en eplekake til 17.mai. Den skulle være glutenfri, og denne oppskriften er enkel å bake med glutenfri kakemiks. Men når jeg nå tok kaken ut av kjøleskapet og skulle forevige den, var den nesten borte!! Så dette får være beviset på at kaken er GOD!
EPLEKAKE:
250 gr.setersmør
250 gr.sukker
250 gr. hvetemel
2 store egg
1 1/2 ts. bakepulver
2-4 epler (syrlige)
sukker og kanel til å strø på toppen.
Skal kaken være glutenfri, bytter du bare ut hvetemel med glutenfri kakemiks. Samme mengde, men kan trenge litt lenger steketid.
Du tar romsvarmt smør og rører hvitt med sukkeret. Jeg bruker håndmikser. Bland i mel og bakepulver.
Rør godt. Bland i egg, ett og ett. Hell røren/deigen over i en smurt, bakepapirkledd springform 24 cm.
Skrell eplene hele, del i to, så i fire, og så i to igjen, så du får tolv "båter" på ett eple. Fjern kjernen, og legg "båtene" etter hverandre rundt formen. Trykk de godt ned i røren. Når du kommer rundt, lager du en ny runde inni. I midten bruker jeg å skjære til en liten eplebit så den fyller det siste "hullet". Strø over sukker og kanel. Skal stekes nederst i ovnen på 180 grader Celsius. I min oppskrift står det 30 minutter, men jeg bruker å la den stå i 50-60 minutter, og prøver meg frem med kakenål/fyrstikk/tannpirker/strikkepinne; stikk den ned midt i kaken, henger det fast røre, er den IKKE ferdig.

Serveres med vaniljeis, eller krem.....eller etes tidlig en morgen, rett fra kjøleskapet sammen med katten! :)

innimellom all

sliping og såing tar jeg nå en kopp kaffe og blogger litt! :)
her er blomsterkassen, ferdig plantet og med mange (syns jeg) godbiter....om man kan kalle planter det...
Har i alle fall fått en hel del av det jeg ville ha, når jeg trålet webben om stauder, vintertålige, solsterke og høyder.
Det var viktig for meg å få et bed som er relativt lettstelt, og med farger i hvitt, blått og lilla. Ulike høyder ville jeg også ha, og litt ulike former og strukturer. Her kommer alle de ulike, har ikke giddet å lete opp latinske navn, men disse er alle sammen frosttålige, tåler sol og halvskygge godt, og det er alle sammen stauder.

Jeg har tre ulike Klematis. Den lengst fra kamera er lilla, og heter "Margaret Hunt". Den blir opptil 3 meter.
Den i midten er hvit og heter "Madame Le Coultre" (takk og lov at jeg skriver og ikke uttaler!) Den siste er blå, og heter "Blue Angel". Den blir to meter, den hvite blir også tre.
Disse liker å klatre, og tanken er at de skal klatre oppover et kommende tak, som vi setter over en levegg. Denne veggen krever bygg-tillatelse, for den blir over 1.8 meter, så vi er ikke 100% sikre på om vi orker det enda. (Les: Mannen er ikke sikker) Vi får se. Om ikke, skal vi nok klare å fikse noe den kan vokse opp etter, uansett.

Denne heter Ridderspore, en ganske vanlig staude i norske hager. Den har fine, blå blomster og blir ca.60 cm. Den blomstrer fra nå til august.

Rett bakom Riddersporen, står to Bakkestjerner. Det er naturlige, norske blomter som vokser i fjellstrøk, den står bakom fordi den blir 70. cm, så den blir altså høyere enn Riddersporen. Den får også blå blomster.

På ytterkantene har jeg to vakre, hvite stauder som heter Astilbe. Disse har jeg sett i mange hager, og ikke visst hva de hette. Når jeg fant dem på hagesenteret, måtte jeg bare ha dem. De er så fine i vinden, der de vaier med som små flagg.

Til sist har jeg fire, vakre og herlig duftene Lavendel. De blir ganske kraftige, har blålilla fine blomster, og tilfører altså en herlig duft som mange kjenner igjen fra såpe. Den regnes som en urt, og man kan trekke ut olje fra blomstene og lage olje, eller bare tørke blomstene og legge i tøyposer og ha imellom klærne, slik de gjorde før i tiden for å hindre møll å spise opp klærne.

Nå har jeg og Mannen akkurat plantet litt mere gress utenfor terassen, vi skal muligens ha skifer-heller der, som en overgang fra terasse til gress. Vi får se hvor villig det vokser, om det blir flott gress, kan det hende vi dropper hellene. Ellers har jeg som nevnt over, begynt å slipe europallene som skal bli terassemøbler. Det er en nitid jobb, men går fint å gjøre i garasjen når det regner. Den dagen det blir fint vær igjen, og ser ut til å holde seg sånn, skal terassen vaskes og beises. Men det ser ut til å bli en stund til.....
 Jeg og Mannen falt for denne flotte Hortensiaen også, og fant resirkulerte, selvvannende potter å ha den i. Den kan vokse seg ganske stor, så vi får håpe den gjør det, for den er fantastisk fin som snittblomst også..:)

Oppskriften kommer i kveld, jeg må utnytte dagen til sliping.....:) Det var hagepraten for idag, vi er kejmpefornøyde, håper dere likte den også!

fredag 20. mai 2011

forsmak..

på innlegg som kommer i morgen!
et forblåst bilde...tatt klokka halv ti på kvelden. I dag var jeg så heldig å få noen timer alene med Mannen, og da tok vi turen til hagesenteret!! Så i kveld har jeg endelig fyllt min fine blomsterkasse, med duftenede, grønne og fine planter. Blir et mer utfyllende innlegg i morgen, men her er altså en sniktitt.
UNNSKYLD FOR AT DET HAR VÆRT SÅ STILLE HER I DET SISTE!!! Skal gjøre det godt igjen i morgen, da kommer nemlig også oppskrift på en kjempegod og enkel eplekake....og en forklaring på det lange oppholdet i bloggen! God natt, klem fra Lena!

mandag 9. mai 2011

grønne venner...

kaller jeg noen av stueplantene mine. Enkelte av dem har jeg hatt i årevis, og de har holdt ut med uttørking, tørt inneklima, glemsel av gjødning og flytt.
Paraply-planten er nok like gammel som Store Prinsessa, 10 år....den har bodd litt forskjellige plasser, og to ganger vært med på langveis flytting. Den klarer seg på lite vann, og sprer seg utover med de fine bladene sine. Jeg vanner den en gang i uka, og potter om annenhvert år.....nå har den blitt så stor at jeg ble nødt til å binde den opp før den vokste ned av hyllen sin! :)
Drage-treet, eller Dracaenea, fikk jeg av en blomsterbutikk-dame, hun hadde hatt den stående i et hjørne og den så heller misfornøyd ut. Hun ville kaste den, men jeg kunne få den, om jeg ville. På den tiden hadde jeg en til, og de ble flotte på hver sin side av døren. De mister en del blader midt-vinters, og dumme meg kastet den andre fordi jeg trodde den døde.... Heldigvis ga jeg denne en sjanse til, og nå har den fått tre kroner, i stedet for en. Krever lite vann, men liker en dusj iblant! :)
Eføyen har jeg vært nære på å gi opp mange ganger. den vokser seg frodig, og så blir bladene innerst brune og dør....den vokser seg gjerne inn og rundt lamper, og får veldig lange ranker. I fjor når jeg pottet den om, viklet jeg ut alle rankene, det tok en hel dag, og plantet ned endel av de som var brune på midten, og vips, ble den stor og frodig igjen. Nå har jeg lært at jeg må plukke vekk alt som visner innerst jevnlig, så den får lys inn til røttene. Den elsker å dusjes, og trenger noe å vokse opp etter.
En liten periode jobbet jeg som ekstrahjelp i blomsterbutikk. Da hadde vi mange av disse, Gullranke, og i mange ulike nyanser....en var Neon, den var lysegrønn og veldig lekker. Har hatt mange av disse oppigjennom årene, de er lette å få til, og den "sier" ifra, når jeg har glemt å vanne....da henger den lett med bladene. Den er min "husk-å-vanne-plantene" indikator. :)
Grønnrenner, heter denne. Den er utrolig hardfør, jeg har hatt denne øverst på kjøkkenhyllen min, og stått på en stol og vannet. Når jeg tok den ned i vinter, så jeg at den nesten ikke hadde jord!! Lengst ned i potta lå der litt jord, og noen lecakuler....hele roten var blottet! Nå har den fått masse deilig jord, og har endelig fått den klare grønne fargen tilbake. Når den mistrives, blir den nemlig blek i fargen, som om den var bleket av sola...:)
Til sist vil jeg vise frem pengetreet mitt. Det er også en gammel venn, i åtte år har den bodd hos meg. Den har utrolig stayer-vilje, liker litt vann en gang i uka. Kan godt klare seg på terassen på sommeren, og tåler et litt mørkere rom. Stammen på dette treet er kjempetykk:
og bladene gjør den ganske tung. Har lyst å få støttet den opp litt, men vet ikke helt hvordan jeg skal gjøre det ennå, for denne har alltid bare trivdes og på den måten klart seg unna prosjektene mine....Har du noen ideer? jeg vil helst ikke kappe noe eller ta bort noe, men stammen er stiv og grenene tykke, så den er ikke så lett å ha med å gjøre...:)

Nå har jeg vist frem noen av de grønne vennene mine, nå skal jeg ut i sola å sjekke hvordan plantene ute klarer seg i varmen og tørken.
Et tips nå på tampen: planter og urter som står ute, får ikke alltid nok vann når man vanner overifra. Når jeg jobbet hos blomsterbutikk-dama, lærte hun meg å fylle ei bøtte med vann, og senke alle plantene ned i, uten at de er under, og så la de suge underifra, til du ser overflaten bli våt. La de renne litt av seg, og gjenta gjerne på kvelden, hvis det er varmt og tørt ute.

lørdag 7. mai 2011

trått, men smått....

Går litt trått (tregt) her for tiden.....er ikke mye som skjer, annet enn kjedelig husarbeid og daglige gjøremål.
Men èn ting, som gjør meg like glad, hver dag...(foruten kjærlighet fra Mann og barn, selvfølgelig!!! :P) er å sjekke om det spirer og gror. Og dèt, gjør det! :)
Idag måtte jeg plante om (eller stikle) basilikumen fra Jamie....den ble så tett og stor ned i den lille potta si, at det ble umulig å vanne den underifra.
Dette er halve planten, det kan hende jeg deler den enda en gang, hvis den viser seg å trives like godt nå.
Jeg satte den i skikkelig ku-gjødsel, og selvfølgelig med sin egen jord....håper den liker det! :)


Her er begge to, med masser av leca under pottene, så jeg kan fylle opp med vann og la de drikke det de vil ha!

Det ble liksom en samling med vann i de papp-pottene de ble satt i.

De andre to, gressløk og bredbladet persille, nøyer seg med spruteflaske vanning to-tr ganger om dagen ennå....men det spørs om ikke de også må plantes om og deles snart...





Bred-bladet Persille....


Ikke Tøfflus`s favoritt, men min! :)




Syns igrunnen de gjør mye i et kjedelig kjøkkenvindu!

Ute ble det kaldt på nettene, så alt i blomsterkassen måtte inn.
Det lønte seg, nå kommer så smått både timian, tomater, koriander og gressløk...

og mange solsikker ser det ut til at vi får!!

Dere skal få se de når de er større, nå er det bare jeg som ser dem med min beste vilje...;)

Her om dagen ( en uke siden) ryddet jeg bort påske og hadde full husvask....det ble litt bortglemt når det var så fint vær, så det trengtes!
Og som den gode sønn han er, hjalp Willy meg med litt av jobben.....Han elsker nemlig visne blader og blomster....sikkert ikke uvanlig, men jeg lar meg villig underholde! :)




Påskeliljene smaker kanskje godt!

Ber om unnskyldning for fotokvalitet..."noen" hadde lånt kameraet og tatt bort mine instillinger.....



det var morsomt når han gapte, det kilte visst litt, så det ble noen forsøk, før han fikk et jafs!





Sikkert godt, men jeg nøyer meg med å se på...




Ellers er det ikke så mye nytt, eller spennende.

I bloggverden dekker alle bord nå, det er gøy å se, men jeg venter gjerne til jeg kan dekke på ute, med vennefest for å innvie terassen....

Slapp av, ingen dato er satt ennå, vi inviterer ikke før alt er klart.....:)

Ha en flott lørdag alle, idag blir det tacos og øl, og ellers avslappende jobb i hagen!